14 juni 2009

Tandvärk i rumpan

Dagens händels tilldrog sig på OrthoCenter i Göteborg. Leif Swärd stod för det medicinska kunnandet och är det något som han kan så är det ju just ortopedi.
Mitt "ingrepp" skulle göras mellan operationer, så när den VM-klare spjutkastaren rullades ut, så rullades jag in.
Först lokalbedövning (rumpan) och sedan fram med den långa nålen. På skärmen kan jag se hur han söker nerven. Den glider undan och vill inte vara med i matchen. På andra försöket går det direkt. Nålen går in och kortisonet sprutas in. Nu har jag således en blockerad ishiasnerv. Varför? Pga asymetrin i bäckenet och sacroiliacaledsdysfunktionen så har nerven slutat att fungera korrekt. Enkelt uttryckt så ger den inte adekvata nervimpulser till muskulaturen vilket gör att de till viss del tappar/förlorar styrka. Blockaden är till för ge nerven andrum och möjlighet att "starta om". Låter det konstigt? Det är det. Hade varit lättare med ett hederligt löparknä...

Men de första funktionstesterna var positiva (varav V tecknet) och nu är det bara att vänta och se. Imorgon är det dags för nya funktionstester igen, hos min supersjukgymnast Agneta. Kan inte det vara måndag morgon snart.
Om någon har fått bedövning hos tandläkaren och vet hur det känns när det släpper. Det är ju ingen direkt angenäm känsla. Så känns det i min rumpa nu. (Det är samma bedövning som läggs), så man kan säga att jag har tandverk i rumpan...

8 kommentarer:

Magdalena sa...

HUr länge verkar kortisonet? Eller är det tanken tt den ska bota inflammtionen i nerven? Håller tummarna! Du klär i mössan! :o)

Nix sa...

Grymt!!!

Jäklar vad jag hoppas att eländet tar slut nu!!
Jag vill så gärna få stryk i Stockholm nästa år ;)

Anonym sa...

Låter ju fräckt att man kan få en nerv att starta om... Hoppas det funkar!

Katarina M-I sa...

Wow, vad spännande!

Ser fram emot fortsättningen på detta och jag hoppas verkligen att det kan lösa dina problem.

Lycka och läkning till dig:)

Spring-Therese sa...

Jag håller tummarna hårt för att detta hjälper dig! Du är verkligen värd att få nöta löparskor så snart det bara kan gå!

Lycka till med fortsättningen!
T

Patrik Engström sa...

Verkligen goda nyheter! Bra beskrivet. Till skillnad från mitt medicinska omdöme efter MR (som man inte fattade ett smack av) så förstod jag precis vad som strular hos dig. Hur gick det till när du fick diagnosen?

Anna sa...

Wow, vilken grej! Hoppas att det hjälper. Jag vill ju så gärna stå på startlinjen med dig nästa år!!!

Lena sa...

Magdalena - jag vet faktiskt inte hur länge kortisonet verkar.
Nix - vi sammanväxta borde väl få ett eget startled, vi är ju handikappade...
Marathonjohan - jag hoppas också att det funkar.
Cykelmygga - spännande, ja. Detta är ju ett ovanligt behandligssätt i Sverige. Tydligen mer vanligt i USA och UK.
Spring-Therese - tack, tack!
Patrik Engström - Diagnosen kom via en mycket duktig sjukgymnast som är specialiserad på bäckenskador. Det var ju inte så lätt att dra kopplingen från att ha ont i baklåret till att det var ländrygg/bäcken/nerv som var det egentliga problemet. Så hon hade sin diagnos och utformade rehabprogrammet, jag svarade på programmet. Swärd gjorde vissa funktionstester, vi gick igenom mina två MR och på den vägen var det. Men jag har en grym sjukgymnast, så jag är henne tacksam;)
Anna - klart att vi ska stå på startlinjen ihop;)