20 maj 2009

Jag och David Beckham

... har samma ortoped. För på väggen hos min nuvarande ortoped hänger bland annat hans bild, signerad med "Thanks Doc". I postkorgen ligger en signerad bild av Björn Ferry som tackar för hjälpen. Känns bra. In kommer gurun. Jag förklarar historik (börjar bli bra på det nu) och tillkännagiver att han är min fjärde ortoped. Spännande, säger han och ler... Sedan börjar det. Undersökningar, frågor, mer undersökningar, mer frågor. Efter 20 minuter så säger han sonika. "Har du bråttom" och jag replikerar "inget är viktigare än det här". OK, då hoppar jag över min lunch och så går vi ner (röntgen ligger i källaren) och kollar på plåtarna istället" säger han och så blir det.

I väntrummet sitter tre grabbar, jo man får kalla dem grabbar för de är i 20-års åldern. Jag sitter där och låtsasläser min tidning, fast egentligen tjuvlyssnar jag. Två svarta killar, en vit. Jeans, T-shirt och dyra sneakers. De talar engelska med varandra. Påtaglig brittisk accent på den ena grabben, inte London cockney, inte RP English (tv-engelska, tänk överklass) utan snarare från norra delarna av England... Den andre har mer obestämd dialekt (det visar sig att han är brasse efter lite googlande...) och den tredje är nog svensk egentligen. Är de sprinters? Är de rockstjärnor? De börjar prata menisk... de måste bara vara fotbollspelare... De pratar vidare och diskuterar Emerdale farm (Hem till gården som visas på TVn i väntrummet). De pratar vidare om en striker i Liverpool, yes, fotboll. Klart. Det visar sig att den ena killen troligtvis har en meniskskada. Följande konversation utspelar sig:

Men vad ska du göra om han säger att det blir operation?
Det blir inte operation.
Men nu har du ju tydligen en meniskskada och om det blir operation så blir du borta ett halvår.
Jag tänker inte vara borta i ett halvår... och sedan har han en lång utläggning om att han inte tänker vara borta i ett halvår. Begrepp som voodoo dansar in och specialpreparat från pappa. Konstaterar att han är i förnekelsestadiet. Det värsta stadiet eller är det det bästa...

Docent Swärdh kommer åter och vi tar hissen ner. Tillsammans med röntgenläkarna vänds det och vrids det på plåtarna på dator. MR bilder dansar förbi och förklaras. Det är svart och vita områden. På rätt ställen. Men på slätröntgenbliderna formeras diagnosen. En sammanväxning av en kota och sacrum visar sig. En asymetri i bäckent är uppenbar . SI ledsdysfunktion som följd. En ishiasnerv som i utskottet och i disken är finfina men som ändå inte fungerar och till sist en en hamstringsmuskelbuk som inte gör sitt jobb, utan som håller på att förtvina. Detta är den korta varianten av diagnosen...

Nästa steg, kortision rätt in i nerven... Ska bli spännande.

7 kommentarer:

Anna sa...

Du och David verkar ha en sjuhelsikes doktor. Skönt men en kille som vet vad han snackar om. Du är fan (ursäkta) seg som klister, ger dig inte i första taget. Det är bra.

Nix sa...

Nu är det lite läskigt...
Kot- sacrumsammanväxningen fick jag diagnostiserad 1993.
Och vi har, typ, samma skador du och jag...

Vilka var killarna?
Och jag kanske borde åka till gbg och hälsa på en ortoped...

Lena sa...

Anna - seg som klister, tack för det! Gäller dock inte allt... Någon som vill köpa lite golfprylar...
Nix - det är ju helt osannolikt, eller det kanske Masse kan räkna på... Det har slagit mig tidigare att kroppen sviker oss på samma sätt (för inte kan det vara vi som utsätter dem för något... nej...). Men vi har onekligen liknande punkter. Det enda som man kan ta fasta på är väl egentligen Leifs svar på min fråga om jag kommer att kunna springa fort igen. "Självklart, men det är ingen lätt skada". Nix you know... Ska tillbaka igen om tre veckor och återkommer givetvis med rapport. Docent Swärd finns på Ortocenter i GBG och han är värd trippen.

Tröskelkungen sa...

Jag har ju hört live versionen också men den var mycket väl läsvärd också!
Skall bli intressant att se om nerven ger med sig av kortisoninjektionen.

Voodoo och special medicin! Hoppas det funkar för killen. You never know.

Nu är du på tjänsteresa i USA och det är utlovat en löptur i vardera stad som du besöker. Tur att du hann bli såpass bra för den trenden vill man ju inte bryta.

Snorkkis sa...

Ska bli intressant att läsa hur woodon fungerar, håller tummarna!
Bra med en doktor som verkar ha kläm på läget!

Magdalena sa...

WOW! Hatten av för en sån hängiven expert! vilken tur att du får ha just den läkaren!

Sofy sa...

Oj, får man lov att vara lite imponerad mitt i allt det trista? Du är cool och har en cool läkare.Nu blir du bra, hör du det!!!